Léčivé šťávy z ovoce i zeleniny

Většina lékařů tvrdošíjně zastává názor, že na konkrétní chorobu vždy existuje jen jediný konkrétní lék. Jeden lék, jedna choroba. Jenže Matka Příroda to má zařízené docela jinak. Většina bylin, zeleniny i ovoce má dvojí účinek. Může se stát, že jeden přírodní lék sníží krevní tlak, pokud je vysoký, a tentýž prostředek krevní tlak rovněž zvýší, bude-li příliš nízký. Například brukev zelná nebo celer obsahují takové látky, které mohou stabilizovat hladinu krevního cukru, to znamená, že ji sníží, je-li vysoká, a zvýší, pakliže je nízká.

Většina z nás již málem zapomněla (nebo nikdy nevěděla), jak vlastně správně žvýkat potravu, aby se řádně rozmělnila a byla tak více využitelná a přijatelná. A tak přichází John Heinerman s knihou "ENCYKLOPEDIE LÉČIVÝCH ŠŤÁV" (překlad z angl. orig., 360 s., nakladatelství Pragma, V Hodkovičkách 2/20, 147 00 Praha 4, www.pragma.cz), v níž uceleně pojednává o přírodních šťávách (ovocných a zeleninových) , které mohou být lékem na stovky běžných zdravotních problémů dneška.

* * *

Klasické odšťavování ovoce a zeleniny však přináší několik nevýhod. Jednak cenná dužina s tolik potřebnou vlákninou přichází nazmar (nebo téměř nazmar) a jednak na tužší zeleninu či ovoce potřebujeme odšťavovač příliš nákladný. Kromě toho při pití koncentrované ovocné šťávy bez obsahu vlákniny se mohou dostavit problémy s hladinou cukru v krvi. U některých šťáv to není tak závážné, ale existují také šťávy, které mají obsah cukru od přírody vysoký, což může - zejména u lidí s cukrovkou či hypoglykemií - přivod nemalé problémy. Například šťáva z jablek, mrkve, hroznového vína nebo pomerančů neředěná a bez vlákniny může vyvolat potíže s hladinou cukru. Chceme-li se tomu vyvarovat, doporučuji třetí a nejrozumnější metodu odšťavování, které říkám mixovací odšťavovač. Znamená to, že všechno - dužina, slupky, semínka - vše se rozmixuje na protlak.

Jak úspěšně připravit šťávu v mixéru: Ovoce a zeleninu, z níž se chystáme připravit šťávu, je vždy třeba důkladně očistit pod tekoucí vodou, dále zbavit slupek, pecek nebo hořkých semínek.

Není vhodné míchat dohromady šťávy ovocné a zeleninové. Řada zeleninových šťáv je alkalická a má vysoký obsah minerálních solí, zatímco většina šťáv ovocných má kyselou povahu a obsahuje hodně přírodních cukrů. Lidský organizmus zpracovává zásadité látky zcela odlišným způsobem než potraviny, které jsou povahy kyselé a proto jejich vzájemným smícháním si můžeme přivodit zažívací potíže.

Šťávy je vhodné také dochucovat kořením. Například do koktejlu ze šťáv z mrkve, špenátu a rajčat můžeme přidat trochu česnekového extraktu. K ovoci málo výrazné chuti, můžeme zase přidat trošinku mletého muškátového oříšku nebo zázvoru. Při mixování ovoce nebo zeleniny můžeme přidávat buď vodu, nebo ještě lépe kostky ledu.

Nakonec připomenutí, že čerstvá šťáva je nejlepší právě v den, kdy byla připravena a neměla by se tedy dělat do zásoby a schovávat třeba i několik dnů v ledničce.

(Pro dobrou vánoční pohodu jsme Vám z citované knihy vybrali návody na šťávu z banánu a šťávu z manga a papáje.)

Banánová šťáva

Jeden velký žlutý banán obsahuje následující výživné látky: 11 mg vápníku, 35 mg fosforu, 1 mg železa, 503 mg draslíku, 269 I.U. vitamínu A, 1 mg niacinu a 14 mg vitaminu C. Obsahuje také stopové množství chromu, což je mikrosložka důležitá pro stimulaci enzymatické činnosti při přeměně glukózy na energii a při slučování masných kyselin a cholesterolu.

Terapeutické využití:

Žaludeční katar. Jakmile začne být žaludeční sliznice příliš choulostivá a citlivá, může se požívání mnoha jídel ukázat jako velice obtížné, ne-li nesnesitelné. Banánová šťáva se na zanícená místa nabalí a tak se uleví od bolesti a postižené místo se zklidní.

Pálení žáhy. Banánová šťáva dokáže neutralizovat chlorovodíkovou kyselinu, která nám zpětně proudí do oblasti vzadu v krku, a tam způsobuje ono pověstné nepříjemné pálení. Pak také pomáhá "zatlačit" na své místo tu část žaludku, která se vychlípila do hrudní dutiny. Banánová šťáva totiž vytvoří kluzké prostředí, v němž žaludek snáze vklouzne zpět.

Diverticulitis. Zanícení klků na stěnách tračníku je způsobeno zanesenými hnijícími látkami, což pak způsobuje velké bolesti. Banán má ve střevech dostatečně sliznatou konzistenci a tím působí jako hlen. V tomto stadiu se nabalí na stěny střev a začíná fungovat jako protizánětlivý prostředek, jenž zahajuje léčbu.

Způsob přípravy:

Abychom po rozmixování banánů nedostali kaši, přidává se do mixeru spolu se zralými banány šťáva z broskví, papáje nebo manga. Například do mixéru dáme polovinu oloupaného banánu, 1 šálek šťávy z manga a 1 šálek kostek ledu a nastavíme mixér na vysokou rychlost. Takto získáme velmi jemný polosladký, chutný a lehce stravitelný nápoj, který přinese zažívacímu traktu nesmírnou úlevu.

Nápoj z banánů a pomerančů: 2 oloupané a pokrájené pomeranče, 1 zralý banán, med (množství podle chuti) a 1 šálet ledových kostek. Vše postupně dáváme do mixéru a mixujeme až je směs hladká a zcela propojená. Podáváme okamžitě.

Šťáva z manga a papáje

Jedna středně velká, zralá papája obsahuje: 61 mg vápníku, 49 mg fosforu, 0,9 mg železa, 9 mg sodíku, 711 mg draslíku, 5320 I.U. vitaminu A, 170 mg vitaminu C a 31 mg hořčíku. V jednom mangu se nacházejí tyto vitaminy a minerály: 23 mg vápníku, 30 mg fosforu, 0,9 mg železa, 16 mg sodíku, 437 mg draslíku, 11 090 I.U. vitaminu A, 81 mg vitaminu C a 18 mg hořčíku.

Terapeutické využití:

Kombinovaná šťáva z manga a papáje je velice účinná při pálení žáhy. Také pomáhá k oživení krevního oběhu.

Dehydratace. Šťáva z manga se v Indii, Malajsii a na Filipínách často používá k rychlému uhašení žízně a jako prostředek proti dehydrataci.

Zvětšení sleziny/jater. Mléčně zakalené šťávy z nezralé papáje si vysoce cenili indičtí ajurvédští lékaři, kteří ji léčebně používali při zvětšené slezině a játrech.

Problémy s pletí. Původní obyvatelé Karibiku vždy využívali papáju na kosmetické účely. Měli krásnou pokožku proto, že vyzrálou dužinu z papáje používali jako mýdlo. Šťáva z téže dužiny se aplikovala proti pihám a vráskám, které způsobovalo tamní prudké slunce.

Způsob přípravy:

Zralou papáju a mango omyjeme, oloupeme a zbavíme semen a pecek. Rozkrájíme ji na malé dílky a každou zvlášť rozmixujeme. Pro léčivé účely pak smícháme jeden díl mangové šťávy a tři díly šťávy z papáje. Pro lepší chuť přidáváme citronovou šťávu a tento nektar usrkáváme během jídla - během jednoho jídla si dáme 2 dcl směsi.

Mangové překvapení. Čtvrt šálku ananasového džusu, půl šálku čerstvého nebo kompotového ananasu, půlku zralého banánu, půl šálku na plátky pokrájeného oloupaného manga, čtvrt šálku mražených jahod, jeden pokrájený pomeranč a půl šálku ledových kostek. Všechny ingredience rozmixujeme a podáváme okamžitě.

John Heinerman

Zdroj: časopis MEDIUM č. 12/2005